3.Sınıf Duyu Organlarımızın Görevleri Konu Anlatımı

Çevremizdeki varlıkların özelliklerini algılama-mızı sağlayan organlara duyu organı adı verilir. Duyu organlarımız: göz, kulak, burun, dil ve deridir.

1. Görme Duyu Organımız Göz

Göz, görme organımızdır. Kaş, kirpik, göz kapakları ise gözümüzü koruyan yapılardır. Gözümüzün renkli bölümüne iris denir. İris, bazı insanlarda kahverengi, bazılarında mavi, bazı insanlarda yeşil veya ela renginde olabilir. Gözün ortasındaki siyah renkli kısma ise göz bebeği denir. Gözlerimizin görmesi için ışığa ihtiyacımız vardır. Işıksız ortamda görme olayı gerçekleşmez.

Gözlerimizi her kırpışımızda göz kapaklarımız arabanın silecekleri gibi gözlerimizi siler ve temiz tutar. Kaş ve kirpiklerimiz de yine gözümüze gelecek olan tozlara mani olarak gözümüzün temiz kalmasına yardımcı olur.

2. Koku Alma Duyu Organımız Burun

Burun, koku alma ve solunum organımızdır. Başımızın ön orta kısmımda bulunur. Burun boşluğu ve burun delikleri ile ikiye ayrılır. Ayrıca burun boşluğunda bulunan kıvrımlar sayesinde burnumuz havayı temizler, ısıtır, nemlendirir.

3. Tat Alma Duyu Organımız Dil

Dil, tat alma duyu organımızdır. Ağız içerisinde bulunur. Üzeri pütürlü, girintili çıkıntılıdır. Bu çıkıntılar sayesinde farklı tatları algılarız. Dilimiz tatlı, tuzlu, ekşi ve acı olmak üzere temelde dört farklı tadı algılar.

Dilimizin uç tarafı tatlıyı, ön yan tarafı tuzluyu, arka yan tarafı ekşiyi, arka tarafı da acıyı daha iyi algılar.

4. İşitme Duyu Organımız Kulak

Kulak, işitme duyu organımızdır. İki tane kulağımız vardır. Bu sayede seslerin hangi yönden geldiğini ayırt edebiliriz. Kulağımız sayesinde çevremizdeki varlıkların sesini duyar, konuşmaları algılar, varlıkları görmeden sesleri ile ayırt ederiz.

Kulak ayrıca dengemizi de sağlar. Kulağımızın denge ile ilgili bölümü beynimize başımızın bulunduğu konumu bildirir. Vücudumuzu da beynimizden gelen komutlarla buna göre ayarlarız.

5. Dokunma Duyu Organımız Deri

Deri, dokunma duyu organımızdır. Vücudumuzu sararak dışarıdan gelecek darbelere ve mikroplara karşı korur. Ayrıca derimiz sıcak, soğuk, basınç, sertlik, yumuşaklık gibi duyuları algılar. Bu algılar derimizin her yerinde aynı hassasiyette değildir.

Derimizin üzerinde cildin hava almasını sağlayan küçük delikler yer alır.

İlgili Kazanımlar

Google arama terimleri:

  • duyu organlarımız 6. sınıf
  • 3.sınıf duyu organlarımız test
  • Duyu Organlarımız | Okul Öncesi
  • 3. sınıf duyu organları çalışma kağıdı
  • 3.sınıf duyu organlarımız etkinlikleri
  • Duyu organlarının temel görevlerini açıklar
  • 3.sınıf fen bilimleri duyu organlarımız değerlendirme
  • Diğer Duyu organlarımızın aksine sadece başımızda bulunmaz