Solunum Nedir? Solunum Çeşitleri Nelerdir?

Canlıların besin maddelerini parçalayarak enerji elde etmesi olayına solunum adı verilir. Solunum olayı ile birlikte canlıların vücutlarına aldıkları besinler, hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan enerjiye dönüştürülür.

NOT: Canlılar yaşamları boyunca sürekli enerjiye ihtiyaç duydukları için solunum olayı gece ve gündüz sürekli gerçekleşir.

Solunum, oksijenli solunum ve oksijensiz solunum olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Oksijenli Solunum

            Besinlerin, canlıların mitokondri organelinde oksijen yardımıyla parçalanması olayına oksijenli solunum denir. Oksijenli solunumda besin ve oksijen kullanılarak karbondioksit, su ve enerji üretilir. Bitkiler, hayvanlar, insanlar, mantarlar, bazı tek hücreli canlılar ve bazı bakteriler oksijenli solunum yaparlar.

2. Oksijensiz Solunum (Fermantasyon)

            Oksijensiz solunum, adından da anlaşılacağı gibi besinlerin oksijen kullanılmadan parçalanarak enerji üretilmesidir. Oksijensiz solunum diğer adıyla fermantasyon olayı genellikle sitoplazmada gerçekleşir. Fermantasyonda oksijenli solunuma göre daha az enerji üretilir. Çizgili kas hücreleri, tek hücreli canlılar, bazı bakteriler ve maya mantarları oksijensiz solunum yaparlar.

Anahtar Bilgi: Özellikle kol ve bacaklarımız çok çalıştığında buralarda bulunan çizgili kas hücreleri için oksijenli solunum yetersiz kalır. Bu nedenle bu hücreler ihtiyaç duydukları enerji için oksijensiz solunum yaparlar. Oksijensiz solunum yapan yapılarda laktik asit (yorgunluk asidi) biriktiğinden belirli bir süre sonra yoruluruz.


Etiketler: Solunum nedir? l Solunum konu özeti indir l Solunum püf noktaları nedir? l Solunum çeşitleri nelerdir? l Solunuma 10 örnek veriniz l Fen Bilimleri Dersi sözlüğü l Fen dersi konu özetleri l Oksijenli solunum örnekleri indir l Solunum proje ödevi indir l Solunum soruları çöz l Solunum araştırma ödevi l Fen ödevi indir